Vuonna 1910 Kööpenhaminassa, Nørrebron työväentalossa järjestettiin kokous, jolloin yli sata naista 17 maasta hyväksyi kansainvälisen naistenpäivän. Kokouksessa mukana oli viisi suomalaisnaista, jotka olivat Suomen ensimmäisen eduskunnan jäseniä. Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1911. Päivään osallistui miljoonia naisia ja miehiä, jotka vaativat naisille äänioikeutta, oikeutta ammattikoulutukseen, työoikeutta ja työsyrjinnän lopettamista. Nykyään naistenpäivää juhlitaan ympäri maailmaa aina 8. maaliskuuta. Yhdistyneet kansakunnat järjestää vuosittain naistenpäivän konferenssin, jonka tarkoituksena on edistää naisten oikeuksia ja mahdollisuuksia.
Historiassa on paljon menestyneitä naisia. Yksi Kiinan vaikutusvaltaisin nainen on Keisarinna Wu Zetian (vuonna 352-705) Hän on ainoa valtakuntaa hallinnut naiskeisari. Maailman ensimmäinen demokraattisilla vaaleilla valittu naispresidentti oli Islannin presidentiksi vuonna 1980 valittu Vigdís Finnbogadóttir. Vuonna 1950 ensimmäinen Yhdysvaltain mestaruuskilpailuihin osallistunut afroamerikkalainen urheilija oli nainen, tennispelaaja Althea Gibson. Puolalainen fyysikko Marie Curie on merkittävimpiä henkilöitä tieteen historiassa ja ensimmäinen nainen, joka on palkittu Nobelin palkinnolla vuonna 1903. Vuonna 1910 Coco Chanel aloitti muoti-imperiuminsa ja kannusti naisia pukeutumaan jakkuun ja housuihin. Ensimmäinen naispuolinen self-made-miljonääri oli Madam C.J. Walker, joka aloitti 1900-luvun alussa yritystoimintansa tekemällä hiustenhoitotuotteita. Kuopiolainen Minna Canth (1844 – 1897) on ensimmäinen liputuspäivän saanut nainen Suomessa. Malala Yousafzai on nyt 24-vuotias pakistanilainen nainen, joka on nuorin Nobelin rauhanpalkinnon vastaanottaja. Vuonna 2014 hän sai palkinnon työstään tyttöjen koulutuksen puolesta.
He ja lukemattomat muut vaikutusvaltaiset ja menestyneet naiset ovat raivanneet tietä itsensä lisäksi myös meille nykyajan tytöille ja naisille. Heitä yhdistää kova tahto ja periksiantamattomuus, usko itseensä ja asiaansa. Heissä on suunnatonta vahvuutta, jota ei voi kuin ihailla. Ei ole takerruttu liikaa ajattelemaan omaa asemaa naisena yhteiskunnassa, vaan on keskittyneesti tehty töitä ja menty kohti omia unelmia. He ovat kääntäneet naiseutensa vahvuudeksi ja menneet läpi mahdottoman tuntuisistakin tilanteista. Ihailen suuresti tuota rohkeutta, mitä heissä on ollut heidän ponnistellessaan unelmissaan eteenpäin.
Joskus tuntuu, että nykyään naistenpäivän tarkoitus ja merkitys on välillä vähän hukassa. Tarkoitus ei ole mielestäni asettaa naisia jalustalle, eikä vertailla naisia muihin. Mielestäni naistenpäivä on juhlapäivä meille naisille, tarkoitus juhlia naiseutta ja naisena olemista. Muistuttaa meille itsellemme omasta arvostamme ja tarpeellisuudestamme yhteiskunnassa. Maailma tarvitsee meitä. Ainakin minusta on ihanaa olla nainen.
Tämä on vapaa suomennokseni Sophia A. Nelsonin tekstistä. ”Ole nainen, johon muut naiset voivat luottaa. Sinulla tulisi olla rohkeutta kertoa toiselle naiselle suoraan, jos hän on pahoittanut mieltäsi tai loukannut sinua. Menestyneellä naisella on luotettava yhteisö luotettavia ja rehellisiä naisia takanaan. Ei vihaajia. Ei selkäänpuukottajia tai naisia, jotka kuiskailevat pahaa selän takana. Ole nainen, joka nostaa toisia naisia.” Ajattelen, että nuo voisivat olla hyvin myös minun sanojani. En ole koskaan ymmärtänyt naisten välistä vastakkainasettelua tai arvostelua toisiaan kohtaan. Mielestäni se kertoo vain heikosta itsetunnosta ja epävarmuudesta. Jos me naiset haluamme menestyä ja päästä tavoitteisiin, on keskityttävä omiin asioihin ja edellytyksiin. Nostetaan ja tuetaan toinen toisiamme. Niin kuin olen ennenkin kirjoittanut, yhdessä olemme enemmän. Pidetään huoli, ettei tuoteta pettymystä historian naisille, jotka raivasivat tietä myös meille. Taivutaan, mutta ei katketa. Annetaan myöten, mutta ei koskaan periksi.
Hyvää naistenpäivää ihanat naiset!
Emmi <3
0 kommenttia