Blogi

Kohti kisakautta

19.01.2022

Kisakausi on kohta taas täällä. Tallillamme on kisavalmennusryhmä Team Vantunmäki, jonka ratsastajista toiset harjoittelevat kisaamista kotona ja seurakilpailuissa ja kokeneemmat edustavat talliamme jo vähän isommissa kisoissa. Kokeneempien ratsastajien kanssa kauden 2022 päätavoitteena on Tuntiratsastajien SM-kilpailut. Kisaamme siellä ensimmäistä kertaa saatuamme vuoden vaihteessa Suomen Ratsastajainliiton hyväksynnän tallillemme.

Kotivalmennusryhmämme harjoittelevat tallin omissa kilpacupeissa ja käyvät oman ratsastusseuramme Hakkapeliitat-71 kilpailuissa. Tallimme ensimmäinen kilpailusarja Wintercup22 alkaa nyt tammikuun lopussa ja kestää maaliskuuhun saakka. Siihen osallistuvat kaikki valmennusryhmäläisemme, myös kokeneemmat kisaajat. He hakevat kotikisoista taas ratarutiinia ennen varsinaista kisakautta, jonka aloitamme helmi-maaliskuussa.

Tammikuussa meillä on valmennusryhmäläisten kanssa valkkupalaverit, jossa käymme jokaisen kilpailijan kanssa erikseen läpi tulevan kisakauden tavoitteita ja toiveita. Huhtikuussa valmennusryhmämme haastetaan kuntotesteillä, joissa selvitetään heidän fyysinen kisakuntonsa. Riittävä fysiikka on edellytys kisatavoitteisiin pääsemisessä ja valmennusryhmämme treenaa muutenkin kun ratsain. Autan heitä treeniohjelman rakentamisessa ja tuen tavoitteisiin pääsemisessä.

Päästäkseen tavoitteeseen täytyy olla suunnitelma. Valmentajana tehtäväni on auttaa suunnitelman luomisessa ja toteuttamisessa. Kun tavoite on kirkkaana mielessä, löytyy myös helpommin keinot päästä sinne. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kilparatsastus vaatii ratsukon molempien osapuolien hyvää fyysistä ja psyykkistä kisakuntoa. Ei riitä, että hevonen on kunnossa, sillä ratsastaja on se mikä sitä ohjaa. Kyllä ärsyttäisi menettää pisteitä tai aikaa sen takia, että itsellä ei kunto kestänyt. Se on turhaa etulyöntiaseman antamista muille kilpailijoille.

Omaan kisakauteeni lähden vanhan konkaritamma Alman kanssa. Enää kisaaminen hänen kanssaan ei ole niin vakavaa, vaan Alma auttaa minua lähinnä säilyttämään ratarutiinin, joka on esteratsastuksessa varsin tärkeää. Meillä on kasvamassa varsa ja toivon onnistuvani kesällä saamaan vielä yhden uuden varsan aluille. Kuvassa oleva Zara-tamma onkin kohta vuotiaan Rocky-varsani äiti. Zara loukkaantui vakavasti uintitapaturmassa ja kilparatsun ura katkesi siihen. Mutta toivottavasti ura siitostammana tuo tulosta ja pääsisin joskus oman kasvattini kanssa radalle. Siinäpä onkin yksi minun unelma ja sitä kautta tavoite. Siispä sitä kohti, tarkasti suunnitellen ja sitkeällä duunilla!

Tsemppiä treeneihin!

Emmi <3

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *