Blogi

Unelmia ja valmennushommia

17.03.2022

Ratsastus ja sen opettaminen on minulle tärkeää. Suuri intohimoni on kilparatsastaminen ja -valmentaminen. Minua kiinnostaa niin hevosen, kuin ratsastajan maksimaalinen suorituskyky, mitä se voi olla ja kuinka siihen päästään. Vuosien varrella olen saanut opettaa myös ratsastuskouluissa monenlaisia ja eri lähtökohdista olevia ratsastajia. On ollut aloittelijoista jo pidempään ratsastaneisiin, lapsista vaareihin. Vaikka kilparatsastus ja -valmennus ovat kaikkein lähellä sydäntäni, koen suurta iloa voidessani opettaa myös ratsastajia, joilla ei ole kilpatavoitteita. Jotka ratsastavat vain hyvän fiiliksen ja ihanan harrastuksen vuoksi.

Opettamiseni ja valmentamiseni on kehittynyt paljon vuosien varrella ja olen löytänyt oman tyylin, millä minun on luontevin opettaa ratsastajia. Ratsastus on laji, jossa ratsastaja yrittää lukea hevosen eleitä ja sovittaa oman tekemisen hevosen kanssa niin, että tämä voisi ymmärtää pyydettävän asian mahdollisimman pienin avuin. Pelataan aisteilla ja tunteilla. Koenkin tärkeäksi herättää ratsastajat treenin aikana ajattelemaan ja tunnistamaan omia fiiliksiä ja tunteita. Kuvailen paljon mielikuvilla mille joku asia voisi tuntua ja pyrin pitämään ratsastustuntien ja valmennuksien aikana mahdollisimman vuorovaikutuksellisen ilmapiirin ratsastajan, hevosen ja itseni välillä.

Jotta pystyn valmentamaan ratsastajia paremmin, havaitsin, että minun oli opiskeltava lisää ihmisen fysiikasta, anatomiasta ja suorituskyvyn kehittämisestä. Nyt personal trainer koulutuksen saaneena minun on helpompi saada ratsastajat ymmärtämään, mitkä lihakset työskentelevät ratsastaessa milloinkin. Pystyn auttamaan ratsastajia kehittämään ja havainnoimaan istunnan haastavia kohtia. Jos lonkat ovat esimerkiksi kireät tai istunta vino, on helpompi etsiä keinoja niiden korjaamiseen. PT-koulutuksen aikana minulle heräsi valtava mielenkiinto myös ihmisen mielenhallinnan kehittämiseen ja psyykkiseen valmentamiseen. Aloitinkin nyt kokonaisvaltaisen coachingin koulutuksen, jossa pureudutaan syvemmin ihmisen mieleen ja sen eri kiemuroihin.

Ensimmäinen coaching-koulutukseni selvä ahaa elämys liittyi läsnäoloon. Olen aina ajatellut, että kokonaisvaltainen läsnäolo itseni kanssa on minulle todella vaikeaa. Olen oikea superduunari ja multitaskaaja. Aloin pohtimaan itseäni ja sitä osaanko olla koskaan ihan kokonaan täysin läsnä. Kunnes ymmärsin, että olenkin työssäni kaiken aikaa läsnä. Ratsastaessa en mieti mitään muuta kuin ratsastamista. Hevosta käsitellessäni en mieti mitään muuta kuin hevosta. Ratsastusta opettaessani ja valmentaessani en mieti mitään muuta kuin valmentamista. Joten kyllä, minä osaan olla läsnä hetkessä. Sen voisi sanoa olevan työssäni jopa vahvuuteni. Annan itsestäni kaikkeni joka treenikerta, olinpa itse hepan selässä tai valmentamassa muita.  Huomaan opettaessani kehottavan useasti oppilaita miettimään mitä hevonen ajattelee, mille mikäkin tuntuu, hengittämään ja olemaan nimenomaan läsnä. Keskittymään hetkeen hevosen kanssa. Yhteyden luominen hevosen kanssa on opetukseni kulmakivi. Yhteyttä ei saa luotua, mikäli ei pysty olemaan 100% läsnä. Ja vain luomalla yhteyden, voi päästä huippusuorituksiin.

Puhuimme koulutuksessa myös uskomuksista eli esimerkiksi asioista, joiden ajattelemme olevan jonkunlaisia totuuksia itsestämme. Minun uskomukseni on nimenomaan ollut, että olen kykenemätön olemaan läsnä. Mutta niin vaan oivalsin, että minä en missään nimessä ole siihen kykenemätön, vaan päinvastoin. Teen sitä työssäni kaiken aikaa, joka päivä. Osaan olla 100% läsnä hetkessä. Keskittyminen hetkeen on nimenomaan vahvuuteni. Ratsastus onkin yksi parhaita keinoja oppia läsnäoloa.

Toivon, että coaching-koulutuksen avulla, pääsen syvemmälle ratsastajien fiiliksiin ja mielenmaisemiin ja pystyn auttamaan heitä omien tavoitteiden ja unelmien suhteen. Haluan olla kilparatsastajille kokonaisvaltainen valmentaja, tukipilari ja kannustaja. Ymmärrän, että päästäkseen huippusuorituksiin, kilparatsastajan täytyy pystyä toimimaan mahdollisimman hyvin niin henkisellä kuin fyysisellä tasolla. Haluan olla kilpavalmentaja, joka on oikeasti läsnä valmennettavansa elämässä.  Kuin myös ratsastuskouluopettaja, jolle voi kertoa luottamuksella omia fiiliksiä ja toiveita, kuin huoliakin niin ratsastuksessa, kuin muutenkin. Kuin myös hyvä ja luotettava coach kaikille sitä tarvitseville. Minä olen valmentaja ja coach, joka on täällä valmennettaviaan varten.

Emmi <3

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *