Blogi

Vauvan hoidon ABC

23.07.2023

Tässä teille, kahden kuukauden ja tasan yhden vauvan hoitamisen vankalla kokemuksella, vauvan hoidon ABC. Onkin paikallaan varoittaa, että kukkahattutädit, kaikki ”truemamat” sekä tosikot, sikpatkaa tämä postaus.

NUKKUMINEN- Valmistautuessaan yösyöttöön on hyvä valmistautua toden teolla. Täytyy suunnata olohuoneen jalkalampun katkaisin valmiusasentoon ylöspäin. Asetella sohvalle tyyny sopivaan kohtaan ja viikata harso valmiiksi selkänojalle. Koota pullo valmiiksi keittiöön mikron lähelle ja asettaa korvike siihen viereen. Sitten kun vauva herää, show alkaa. Ensin täytyy hädissään lämmittää maito, sitten syöttää vauva. Sen jälkeen röyhtäyttää, vaikka siinä menisi kuinka kauan. Sitten on vaihdettava joka kerta vaippa ja pestävä pylly, olipa siellä tavaraa tai ei. Sen jälkeen on aseteltava vauva takaisin nukkumaan, kapaloitava tiukasti. Aikaa menee 45 minuuttia, jonka jälkeen sekä vauva, että mutsi ovat täysin hereillä. Tämä on toistettava vähintään kolmesti yön aikana, saldona viisi tuntia yöunta pätkissä.

Tai sitten, kuin salama kirkkaalta taivaalta tajuaakin, että yösyötön voikin tehdä makkarissa. Tajuaa, että korvikkeen ja pullon voi asettaa yöpöydälle ja vauva voi syödä maidon huoneenlämpöisenä. Huomaa, ettei vauva ole moksiskaan, vaikkei röyhtäisekään. Vain kakkavaippa on vaihdettava yöllä eli vaipanvaihtoakaan ei juuri ole. Huomaakin yösyötön olevan ohi vartissa. Aamulla herätessä ei muista, että heräsiköhän vauva yöllä, koska itsekin taisi tehdä kaiken unissaan.

Päiväunien aikaan huomaa myös, kuinka vauvaa ei tarvitsekaan nukuttaa ajamalla sisällä vaunuilla kynnyksen yli 30 minuuttia. Voikin vain asettaa hänet nukkumaan harson kanssa ja hän nukahtaa ihan itsestään. Yöunilla sama juttu. Ei tarvitse raahata puoliksi nukkuvaa vauvaa sänkyyn, vaan hän osaakin nukahtaa yöunilleen sängyssään ihan itse. Ei tarvita kapalointia, se oikeastaan vaan ärsyttää. On myös virhe vahtia vieressä, että nukkuuko vauva. Jos yrittää hiipiä katsomaan, huomaakin hänen yhtäkkiä tapittavan hangon keksinä suoraan silmiin. On myös mahdoton saada vauva nukkumaan, jos on hiljaista. Vauva nukkuu parhaiten moottorisahan metakassa, hevoslantalan vieressä, sillä aikaa kun itse teet talleja ilman itkuhälytintä.

RUOKAILU- Jos lähdetään siitä, että imetät, niin en osaa auttaa. Imettäminen ei ollut meikäläisen juttu. Yritin kyllä, mutta olo oli kuin Marjukalla Korhosten navetassa. Imetyksestä minulla ei ole siis kokemusta, kuin viikon ajalta. Mutta pulloruokinnasta senkin edestä.

Onneksi sain tiedon, ettei pulloja tarvitse keittää, vaan riittää kun pesee ne syötön jälkeen fairyllä. Yksi kuulemani vinkki vitonen oli myös, että kannattaa ostaa sellainen tuttipullo, josta vauva ei saa liian helposti maitoa. Kuulin tämän jostain vauva podcastista. En ole kyllä ihan täysin varma, tarvitseeko vauva sellaista. Mutta pitäähän mullakin olla edes yksi ”truemama” juttu, millä voin päteä halutessani vauvafoorumeilla. Camoon meillä on Saksassa tehdyt, testatut ja tutkitut luksus tuttipullot, joten ollaan todellakin inessä. Vai ollaanko? Ja olenko vauvafoorumeilla? No en. Hups.

VIIHDYTTÄMINEN- Jokainen ostaa tottakai kantoliinat ja reput siinä uskossa, että vauva haluaisi viettää aikaa yhdessä arkiaskareita tehden. Sitten huomaakin, että vauvasta onkin parasta olla ihan yksin leikkimatolla kiljumassa ja jorisemassa ylhäällä roikkuville leluille. Kiljuminen onkin muuten hitti. Jos joskus kuitenkin tuntuu, että sitä on liikaa, kilju itse. Niin saa vauvan hämilleen ja ehkä naapuritkin. Mutta usein kyllä vauvan kiljuminen yltyy siitä entisestään, että ehkä ei sittenkään kannata. Vauva saattaa nimittäin villiintyä ja vetää homman ihan lekkeriksi. Jos haluaa sivistää vauvaa, kannattaa laittaa telkkariin Doctor Pol. On muuten vauvasta hyvä. Oppiipahan siinä samalla sitten eläinlääketiedettäkin.

HYGIENIA – Ensin on enemmän kuin huolissaan, kuinka vastasyntynyt vauva selviytyy kotona kaiken sen pölyn ja karvojen keskellä. Ensimmäisenä viikkona yrittää epätoivoisesti puunata paikkoja ja ottaa teippiharjalla karvoja irti tekstiileistä. Sitten vaan toteaa, ettei ole mahdollista saada kotia siistiksi ja huomaa, että vauva pärjää silti. Nyppii vaan tuteista aina enimmät karvat, ennen kuin iskee sen takaisin vauvan suuhun. Ja uskottelee itselleen, että siinäpä se vastustuskyky kasvaa.

PUKEUTUMINEN- Kun lähtee synnäriltä, kannattaa uskoa omaa maalaisjärkeä. Jos ulkona on helle, niin ei kannata pukea vauvalle päälle kolmea kerrastoa ja pipoa. Ei, vaikka hän onkin vastasyntynyt ja vaikka niin oppaassa sanotaan. Mutta siitäkin vauva selviää, testattu on. Ajan kanssa huomaakin, kuinka kaikista pahinta on, jos vauvalla on kuuma. Vauvasta parasta olisi viilettää koko kesä mieluusti pelkkä body päällä.

Kun menee beben kanssa ulos nauttimaan kesästä, on hyvä laittaa joku hattu. Jos kuitenkin vihaa kaikenlaisia lällyjä vauvahattuja, on olemassa myös lippiksiä. Ne ovat alkuun liian isoja, joten mummot ovat tässä avuksi. He ompelevat ne pienemmäksi käden käänteessä.

YHTEENVETO- Loppujen lopuksi tajuaa, että mitä enemmän suunnittelee, aikatauluttaa tai yrittää mennä jonkun kaavan tai oppaan mukaan, sen enempi persiilleen menee. Voi lähteä kartsalle ja ottaa beben mukaan. Vaipan voi vaihtaa oikeastaan missä ja milloin vaan, kiitos baby vibesien. Jos korvike jää kotiin, käy ostamassa kaupasta uuden. Yllättyy huomatessaan, ettei bebeä haittaa matkustaa monta tuntia Helsinkiin eläinsairaalaan tai nukkua Ypäjän kisareissulla helteillä matkasängyssään ilman viilennyslaitteita. Huomaa, että vauva kulkee ja viihtyy mukana paikassa, kuin paikassa. Tajuaa, miten aiemmin pelottanut vauva-arki ei olekaan niin pelottavaa. Yhtäkkiä huomaa olevansa ihan sujuvasti äiti, vaikka ennen karttoikin vauvoja ja kaikkea niihin liittyvää viimeiseen asti. Kummallinen juttu.  

Kiitos Viljo, kun jaksat opettaa äitiä. Olet minun kaikkein rakkain.

Emmi <3

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *